De economische instorting is ingezet

De bubbel begint te barsten

Harry S. Dent

De briljante Harvard Opgeleide MBA Harry S. Dent die jarenlang (sinds 2017) een catastrofale marktcrash voorspelde in 2020-2021, heeft veel analyses gedaan over de aanstaande ineenstorting van de wereldeconomie.

Het was ook hij die de wereld waarschuwde vanaf 2006 voor de marktcrash van 2008!

Dent’s studie is gericht op demografie en zijn methodologie is ongelooflijk goed gefundeerd. Dent wijst er bijvoorbeeld op dat tegen het einde van dit decennium meer mensen in verpleeghuizen zullen verblijven dan dat er werkende mensen zijn. Onlangs waarschuwde hij nog dat de zorgwekkende zeepbel aan schulden en financiële activa in maart zou ploffen. Toen kwam ‘de perfecte trigger’, het coronavirus. Ondanks dat hij onmogelijk kon weten van dit virus bleek opnieuw dat zijn voorspelling juist was en de wereld stortte zich bijna onmiddellijke in een depressie.

De wereld zal nu een "detox ondergaan door een economie die verslaafd is aan financiële crack

Harry S. Dent

Zeepbel

Financiële ramp

Daarbij verwijst hij naar de zeepbel die al een tijdje op spatten staat. De zoon van de strategieadviseur van drie presidenten, waaronder Richard Nixon, voorspelde nauwkeurig de economische ineenstorting van Japan in 1989, de techbubbel van 2000 en de financiële crisis van 2008.

Dent voorspelde ook dat er in 2020 een economische en financiële ramp zou plaatsvinden. Over meer dan 30 jaar kloppen de meeste van Dent’s voorspellingen. Voor zijn voorspellingen gebruikt hij verschillende cycli, waaronder de demografie en de geopolitieke krachten. Hij publiceert een maandelijkse nieuwsbrief, “The HS Dent Forecast”, en is mede-auteur van Rodney Johnson.

In het interview, dat je kan vinden via de link, voorspelt hij dat het recente herstel van de aandelenmarkt ongeveer een maand zal aanhouden om dan in augustus zijn hoogtepunt te bereiken. Tegen oktober zal de US in een zware economische neergang overgaan, zegt hij. Dent geeft ook advies over het investeren nu en in de nabije toekomst, plus zijn vooruitzichten voor economisch herstel.

De bekenste boeken;

"Meer voor ons Geld!"

De bekendste boeken van de auteur zijn “Zero Hour: Turn the Greatest Political and Financial Upheaval in Modern History to Your Advantage”, geschreven met Andrew Pancholi (2017) en “The Sale of a Lifetime: How the Great Bubble Burst (2019) Can Make You Rich “(2017). Zijn nieuwste titel is “What To Do When the Bubble Pops: Personal and Business Strategies for the Coming Economic Winter” (2020).

e-book nu downloaden

"Meer voor ons Geld!" - dit heb ik altijd graag willen weten.

Een aantal vragen aan Harry S. Dent

'Hoe zou u omschrijven wat er in de economie en de markten is gebeurd?'

Dit is een ontgifting voor een aan crackverslaafde economie met schulden en waanzinnige prijzen voor financiële activa. Het coronavirus was de perfecte trigger. Het drukken van nieuw vers geld stopt de meeste dingen tijdelijk, maar houdt het virus niet tegen. We hebben in feite hete lucht geblazen in een koude economie nu.

Velen beschouwen de catastrofe van het coronavirus als een "zwarte zwaan gebeurtenis'. Bent u het daarmee eens?

De pandemie was een zwarte zwaan, maar de bubbel waarin we zitten is geen zwarte zwaan. Bubbels bouwen zich exponentieel op, daarna komt de laatste fase, de orgastische fase, waarvoor ik afgelopen herfst waarschuwde toen de Repocrisis was uitgebroken. Het was een teken dat het systeem niet meer werkte. Het financieel en bankensysteem is ziek en kan niet overleven in zijn huidige model.

Welk patroon zie je voor het herstel?

Het wordt een U-vormig herstel. Iedereen die zegt dat het V-vormig zal zijn, is een idioot. Dat is gewoonweg niet mogelijk. We komen hier niet snel uit en het wordt op korte termijn niet terug normaal. Iedereen is bang en iedereen weet dat het virus terug kan komen.

Wanneer begint het herstel, volgens u?

De economie zal pas weer gezond kunnen worden en kunnen groeien wanneer schulden en financiële activa af worden gebouwd. Zombiebanken en zombiebedrijven zullen moeten verdwijnen. Zolang dit niet gebeurt of tegen gehouden wordt kan er geen sprake zijn van een blijvend en degelijk herstel. Verder zullen alleen de opkomende markten ons hier nog uit kunnen halen, want het grootste deel van de ontwikkelde wereld kan gewoonweg, zo snel als nodig is, niet meer groeien.

Aandelen herstellen momenteel over het algemeen. Wat ziet u verderop in de markten?

De aandelen herstellen nu omdat beleggers denken dat het virus zo goed als overwonnen is en omdat centrale banken miljarden liquiditeit in deze markten pompen. Deze rebound zie ik nog een maand duren. Markten zullen waarschijnlijk niet veel meer stijgen. Ze corrigeren waarschijnlijk af en toe weer een beetje en in augustus zie ik ze hun piek bereiken waarna ze zijdelings kunnen voort bewegen tot oktober. Daarna is het over…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.